Pemanfaatan Limbah Bahan Makanan Untuk Pupuk Kompos di Rutan Kelas IIa Yogyakarta

Farhan Rajwaa Alya Mas’ud, Ali Muhammad

Abstract


Bama or food ingredients are raw materials which will then be processed to meet nutritional adequacy rates for prisoners. The large number of inmates who need food needs to be balanced with good processing of leftover food to create a clean and beautiful prison environment. Making organic compost fertilizer is one solution to the large amount of food waste because apart from reducing waste, it can also be used as fertilizer for agricultural plants. EM 4 is a microorganism that accelerates the maturity of organic fertilizer in the composting or decomposition process of organic material.


Keywords


food waste, compost fertilizer, EM 4

Full Text:

PDF

References


Manalu, L., Ketaren, O., Sitorus, M. E. J., Nababan, D., Tarigan, F. L., & Wandra, T. (2022). Analisis Penerapan Higiene Sanitasi Pengelolaan Makanan Di Rutan Kelas Ii B Kabupaten Humbang Hasundutan Tahun 2021. Journal Of Healthcare Technology And Medicine, 7(2).

Ramadhani, D. R. (2020). Implementasi Pemenuhan Hak Mendapatkan Makanan Yang Layak Bagi Narapidana. JUSTITIA: Jurnal Ilmu Hukum Dan Humaniora, 7(1), 142-156.

Jailani, J. (2022). Pengaruh pemberian pupuk kompos terhadap pertumbuhan tanaman tomat (Licopersicum esculentum Mill). Serambi Saintia: Jurnal Sains dan Aplikasi, 10(1), 1-8.

Ningrum, W. A., Khatimah, H., & Putra, P. (2022). Pengelolaan Sampah Organik Menjadi Pupuk Kompos. An-NizÄm: Jurnal Bakti Bagi Bangsa, 1(2), 20-28.

Aden, N. A. B., Nurrohkayati, A. S., Pranoto, S. H., & Nurrohkayati, A. N. (2023). Pembuatan prototype mesin pencacah sebagai pengolah limbah organik untuk pupuk kompos dan pakan ternak. TEKNOSAINS: Jurnal Sains, Teknologi dan Informatika, 10(1), 12-19.

Purba, J. K., Harteman, E., & Veronica, E. (2022). Pengaruh Pemberian Efektivitas Mikroorganisme (Em4) Yang Berbeda Terhadap Kualitas Air Limbah Laundry. Journal Of Tropical Fisheries, 17(2), 66-73.

Dewantari, U., Arifin, A., Sulastri, A., Apriani, I., & Sutrisno, H. (2022). Efektivitas Aktivator Mikroorganisme Lokal Limbah Sayur, EM4, dan Kotoran Sapi pada Pembuatan Kompos dari Limbah Sayur di Pasar Flamboyan. Dampak, 19(2), 73-82.




DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.10040743

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Farhan Rajwaa Alya Mas’ud, Ali Muhammad

 


Nanggroe: Jurnal Pengabdian Cendikia

E-ISSN :2986-7002