Uji Cemaran Mikroba Pada Kosmetik Pelembab Wajah yang Beredar di Toko Kosmetik Kelurahan 17 Ilir Kecamatan Ilir Timur I Palembang

Ririn Wayan Pratama, Dani Prasetyo

Abstract

Microbial contamination test of facial moisturizer products sold at beauty stores in 17 Ilir has been issued. The aim of this study is to examine whether the facial moisturizers hit microbial limits as determined by the Food and Drug Supervisory Institution (Badan Pengawas Obat dan Makanan – BPOM) which is 103  colonies/g or colonies/ml, using the Total Plate Number (ALT) method. The results of the test reckon that 5 facial moisturizer samples before applicated have already met BPOM requirements in a range from ALT values of 0 colonies/ml to860 colonies/ml. Somehow, the same products become underqualified with ALT additional values of 1,7104colonies/ml up to 1,01106 colonies/ml after getting used.

Keywords

beauty products, facial moisturizers, Total Number of Plates

Full Text:

PDF

References

Anugerah, M.O. (2019). Uji Cemaran Mikroba Pada Kosmetik Maskara Dengan Metode ALT (Angka Lempeng Total). Karya Tulis Ilmiah Politeknik Kesehatan Palembang Jurusan Farmasi. Palembang.

Apriliani, N. F., & Aniriani, G. W. (2017). Analysis of Microbiology and Heavy Metals Test in Scrub From Lime Betel. Jurnal Ilmiah Sains, 17(2), 126–130.

Atma, Y. (2016). Angka Lempeng Total (Alt), Angka Paling Mungkin (Apm) Dan Total Kapang Khamir Sebagai Metode Analisis Sederhana Untuk Menentukan Standar Mikrobiologi Pangan Olahan Posdaya. Jurnal Teknologi, 8(2), 77–83. https://doi.org/10.24853/jurtek.8.2.77-83.

Kepala BPOM. (2019). Peraturan Badan Pengawas Obat dan Makanan Nomor 25 Tahun 2019 Tentang Pedoman Cara Pembuatan Kosmetika Yang Baik. Jakarta.

Munira, Cut, F., Noni, Z., Rasidah & Muhammad, N. (2020). Pengaruh Lama Pemakaian Sediaan Kosmetik Bedak Padat Terhadap Cemaran Mikroba. Indonesian Journal of Pharmacy and Natural Product, 03(October 2019), 1–7.

Mursalim. (2018). Pemeriksaan Angka Lempeng Total Bakteri Pada Minuman Sari Kedelai Yang Diperjualbelikan Di Kecamatan Manggala Kota Makassar. Jurnal Media Analis Kesehatan. 1(1), 56–61.

Nofita & Ulfa, M. A. (2017). Penetapan Kadar Nipagin (Methyl Paraben) Pada Sediaan Pelembab Wajah Secara Kromatografi Lapis Tipis dan Spektrofotometri UV. Jurnal Analis Farmasi, 2(3), 181–187.

Tandi, J., & Novrianto, K.G. (2017). Formulasi Tabir Surya Zink Oksida Dalam Sediaan Krim Dengan Variasi Konsentrasi Ekstrak Anggur Hitam (Vitis vinivera L.). Jurnal Sains dan Kesehatan, 1(7), 352–358. p-ISSN: 2303-0267, e-ISSN: 2407-6082.

Tranggono, R.I., & Latifah, F. (2014). Buku Pegangan Ilmu Pengetahuan Kosmetik. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.

Refbacks

  • There are currently no refbacks.